Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 3  

Do czego służy ślina?

Zobacz artykuły na temat:próchnicaślinajama ustnaślinianki
Ślina jest bezbarwną przeźroczystą substancją, dzięki której nasza jama ustna jest ciągle nawilżona. Zdarza się jednak, że produkcja śliny jest zaburzona. Może to świadczyć o uszkodzeniu ślinianek, czyli kserostomii.

Istotne znaczenie w szybkim wykryciu raka mają regularne wizyty u dentysty/ fot. Fotolia

Zaburzenia w produkcji śliny mogą świadczyć o kserostomii /fotolia

Ślina produkowana jest przez gruczoły ślinowe tzw. ślinianki. Ilość produkowanej śliny zmienia się w zależności od spożywanych pokarmów i ich smaku, jednak średnio człowiek produkuje ok. 1,5 litra śliny na dobę.

Skład śliny

Do organicznych należą natomiast:Ponad 99% śliny to woda. Pozostałe składniki (niecały procent) to związki organiczne i nieorganiczne.
Do nieorganicznych związków, które wchodzą w skład śliny należą kationy: wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz amoniak.
Do organicznych należą natomiast:

  • opiorfina – substancja przeciwbólowa;
  • czynniki wzrostu (np. czynnik wzrostu nerwów);
  • hiastyna i defensyna – zaburzające metabolizm bakterii i grzybów;
  • białka: enzymatyczne takie jak: amylaza, proteinazy, fosfatazy, izomerazy, lipazy oraz nieenzymatyczne takie jak: glikoproteiny, substancje grupowe krwi, hormony steroidowe, kortyzon.

Funkcje śliny

Podstawową funkcją śliny jest stałe nawilżanie jamy ustnej, co ułatwia ruchy języka przy żuciu czy mówieniu. Pokrywa ona także pokarm, co ułatwia jego połykanie. Dodatkowo dzięki enzymom zawartym w ślinie już w jamie ustnej rozpoczyna się proces trawienia pokarmów. Ma ona również funkcję antybakteryjną, dzięki czemu rany jamy ustnej goją się stosunkowo szybko. Ślina neutralizuje również kwaśny odczyn płytki nazębnej, co w znacznym stopniu wpływa na ochronę zębów przed próchnicą. Wpływa też na odbieranie bodźców smakowych, a także wypłukuje resztki pokarmów z jamy ustnej i powierzchni zębów. Pomaga ponadto we wchłanianiu niektórych leków.

Patrz: Nadwrażliwość zębów - jak jej zaradzić?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Kuchnia Anny Jurksztowicz: surówka z kapusty

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 1
dodano: 17:59 2015-03-12 przez: ~lubir (213.156.*.*)
kupa
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter